Functie en Visie

Praktische en persoonlijke aanpak

Wat onderscheidt de aanpak van Gestalt Werk Twente van andere therapiëen? Het leven in het hier en nu is het uitgangspunt bij de begeleiding. Hoe handel je in jouw dagelijks leven, wat kom je tegen en hoe ervaar je dat? Waar loop je bij het onderhouden van je contacten tegenaan?

Knelpunten kunnen hun oorsprong hebben in het verleden, zoals conflicten, rouwprocessen of niet goed afgeronde kwesties. Het gaat erom inzicht te krijgen in dergelijke onbewuste verbanden, niet om het herbeleven van het verleden. Zo ontstaat ruimte voor groei en meer zelfvertrouwen. Wat wil ik, wat kan ik en hoe ga ik het aanpakken? Concreet en realistisch, dus een blijvend effect.
Gestalttherapie is dynamisch: de methodiek is makkelijk aan te passen aan wat bij jou als persoon het beste past. Gesprekken, (concentratie)oefeningen, geleide fantasie, psychodrama, het uitwerken van dromen of wandelcoaching behoren tot de mogelijkheden. Of misschien werkt creativiteit, meditatie of lichaamswerk voor jou het best. Sommige therapievormen zijn zowel individueel als in groepen mogelijk.

 

Creatieve werkvormen

Denk hierbij bijvoorbeeld aan tekenen, schilderen, schrijven of boetseren. Het creatieve proces brengt je naar een ander bewustzijnsniveau. Het gaat er niet om wat je gemaakt hebt, maar wat er met je gebeurt tijdens het maken en wat het resultaat voor jou betekent. Je komt in contact met je gevoel, je ontwikkelt je intuïtie en verkent je grenzen.

 

Meditatie
Meditatieoefeningen (onder andere Zen) sluiten nauw aan bij een van de uitgangspunten van Gestalttherapie: aandacht voor het hier en nu. Meditatie leert je je aandacht te richten, je concentratievermogen te oefenen, te ontspannen en de stilte in jezelf te ervaren. Al je patronen, gedachten en 'moetens' uit je dagelijks leven kom je daarbij tegen. Meditatie is een effectief middel gebleken om beter met stress te kunnen omgaan. (Zen)meditatie kan zowel individueel als in groepen worden beoefend in het kader van Gestalttherapie.

 

Lichaamswerk
Als je veel in je hoofd zit of het moeilijk vindt om aan te geven hoe je je voelt, kan lichaamswerk je helpen de balans tussen hoofd en hart te herstellen. Je lichaam liegt nooit! Lichaamsgerichte oefeningen ontwikkelen je bewustzijn over je houding, lichaamstaal, spanningen en eventuele blokkades. Je zult meer energie gaan ervaren en beter in je vel zitten. Lichaamswerk kan zowel individueel als in groepen worden beoefend in het kader van Gestalttherapie.

Welke vorm we ook kiezen, eigen inzet is essentieel. Gestalt Werk Twente begeleidt je in het (her)vinden van jouw eigenheid en hier kracht uit te putten.